engine stalls after 4 seconds

This section is for technical Q & A
Please try the search function before starting a new thread.
Forum rules
Many subjects will have been discussed before. Please try the search function before starting a new thread.
Check in the Know Your 2 as the information you need may already be there.

Topic author
jim2167
Full Member
Full Member
Posts in topic: 22
Posts: 22
Joined: 16/08/18 20:57

engine stalls after 4 seconds

Post by jim2167 » 16/08/18 21:12

Hi, just got a barn find MK1 mr2 t top. last on the road in 2001 and last started and run 2009.
I've done the usual replace battery, fresh petrol, new plugs and ht lead but when I turn the key it starts revs to just over 2000 rpm then dies all in the space of 3 - 5 seconds. If I try to start it again straight after it dies it does the same.
You can hear the fuel pump run for a second or so after it dies and if I undo the pipe to the stray bar I have pressure.
I have noticed that the alternator has seized.
The engine management light goes out as you would expect on starting, also noticed that if I press the accelerator and try to start it it does not start.
Any help would be welcome.



User avatar

jimi
Administrator
Administrator
Posts in topic: 13
Posts: 3390
Joined: 17/05/04 1:00
Gender: Male
Years of MR2 Ownership: 14
MR2's Owned: 1
Location: Glenrothes: The Kingdom of Fife
Contact:

Re: engine stalls after 4 seconds

Post by jimi » 17/08/18 0:35

I'd suggest sorting out the alternator before going any further
Black is not a colour ! .... Its the absence of colour
Image


Topic author
jim2167
Full Member
Full Member
Posts in topic: 22
Posts: 22
Joined: 16/08/18 20:57

Re: engine stalls after 4 seconds

Post by jim2167 » 20/08/18 15:02

Alternator now free, battery light goes out when engine starts but still stops after a couple of seconds.

User avatar

jimi
Administrator
Administrator
Posts in topic: 13
Posts: 3390
Joined: 17/05/04 1:00
Gender: Male
Years of MR2 Ownership: 14
MR2's Owned: 1
Location: Glenrothes: The Kingdom of Fife
Contact:

Re: engine stalls after 4 seconds

Post by jimi » 20/08/18 17:35

Have you checked for error codes ?
Black is not a colour ! .... Its the absence of colour
Image


Topic author
jim2167
Full Member
Full Member
Posts in topic: 22
Posts: 22
Joined: 16/08/18 20:57

Re: engine stalls after 4 seconds

Post by jim2167 » 20/08/18 18:01

Yes. When shorting the 2 terminals on the diagnostic plug the engine management light flashes once the off for a couple of seconds then flashes once again. I understand that that means every thing is ok.

User avatar

jimi
Administrator
Administrator
Posts in topic: 13
Posts: 3390
Joined: 17/05/04 1:00
Gender: Male
Years of MR2 Ownership: 14
MR2's Owned: 1
Location: Glenrothes: The Kingdom of Fife
Contact:

Re: engine stalls after 4 seconds

Post by jimi » 20/08/18 21:02

Black is not a colour ! .... Its the absence of colour
Image


Topic author
jim2167
Full Member
Full Member
Posts in topic: 22
Posts: 22
Joined: 16/08/18 20:57

Re: engine stalls after 4 seconds

Post by jim2167 » 21/08/18 19:13

I have also check the resistance on the injectors and they are all the same.
It seems like it is firing up from the cold start injector, does anybody know how to tell if the normal injectors are getting a signal.
I don't have the top to the fuse box by the battery so unsure which relay does what, I know all fuses are ok.

User avatar

jimi
Administrator
Administrator
Posts in topic: 13
Posts: 3390
Joined: 17/05/04 1:00
Gender: Male
Years of MR2 Ownership: 14
MR2's Owned: 1
Location: Glenrothes: The Kingdom of Fife
Contact:

Re: engine stalls after 4 seconds

Post by jimi » 21/08/18 21:57

Downloadable copies of the Owners Manual (identifies the relays), BGB, 4A-GE engine manual and Electrical diagrams are available here https://www.mr2oc.co.uk/download-cats/c ... 0-mk1.html
If it always cuts out after the same time interval (around 4 secs) then I'd be suspicious of the the COR (Circuit Opening Relay) that can cut the fuel pump off after that kind of time if it isn't being held closed or is faulty.
Black is not a colour ! .... Its the absence of colour
Image


Topic author
jim2167
Full Member
Full Member
Posts in topic: 22
Posts: 22
Joined: 16/08/18 20:57

Re: engine stalls after 4 seconds

Post by jim2167 » 31/08/18 17:13

I have replaced the cor relay new from Toyota same day. Very impressed.
Replaced the coil wired the fuel pump directly to the battery and still not running.
Took the p!ugs out and they dry as now not starting at all.
I've put a multimeter onto the injector connector and when cranking found no voltage or current.
I've checked all the fuses in the engine bag and all o.k.
Any other advise would be good.

User avatar

jimi
Administrator
Administrator
Posts in topic: 13
Posts: 3390
Joined: 17/05/04 1:00
Gender: Male
Years of MR2 Ownership: 14
MR2's Owned: 1
Location: Glenrothes: The Kingdom of Fife
Contact:

Re: engine stalls after 4 seconds

Post by jimi » 31/08/18 18:11

jim2167 wrote:
31/08/18 17:13
wired the fuel pump directly to the battery and still not running.
do you mean the fuel pump isn't running or the engine isn't? Have you checked that with the fuel pump running your getting fuel at the fuel rail?
Black is not a colour ! .... Its the absence of colour
Image


notroubleclubber
Posts in topic: 2
Posts: 984
Joined: 31/07/09 7:36
Gender: Male
Years of MR2 Ownership: 8
MR2's Owned: 3
Real Name: Mark

Re: engine stalls after 4 seconds

Post by notroubleclubber » 31/08/18 19:37

crack the fuel union off somewhere and see if fuel is coming out as the plugs are dry. Id do this with 12v directly there so you can prove the pump. If no fuel comes out with 12v directly at the pump then pump needs replacing.


Topic author
jim2167
Full Member
Full Member
Posts in topic: 22
Posts: 22
Joined: 16/08/18 20:57

Re: engine stalls after 4 seconds

Post by jim2167 » 02/09/18 13:40

I've connected the fuel pump directly to 12v from the battery and the end that goes to the spray bar into an empty petrol can it pumped nearly a quarter of a gallon of petrol in about 10 seconds so i know the pump is good. I'm going to see if the throttle sensor and air flow sensors are giving an output next.

User avatar

jimi
Administrator
Administrator
Posts in topic: 13
Posts: 3390
Joined: 17/05/04 1:00
Gender: Male
Years of MR2 Ownership: 14
MR2's Owned: 1
Location: Glenrothes: The Kingdom of Fife
Contact:

Re: engine stalls after 4 seconds

Post by jimi » 02/09/18 13:57

There isn't an airflow sensor on a UK MK1, they use a MAP sensor which won't stop the fuel pump running
Black is not a colour ! .... Its the absence of colour
Image


notroubleclubber
Posts in topic: 2
Posts: 984
Joined: 31/07/09 7:36
Gender: Male
Years of MR2 Ownership: 8
MR2's Owned: 3
Real Name: Mark

Re: engine stalls after 4 seconds

Post by notroubleclubber » 02/09/18 14:42

Id check the cor relay wiring. I know u replaced the relay but how do you know the wiring is ok?

Post Reply

Return to “MK1”